Close

Giriş

Close

Register

Close

Lost Password

Andorid P İle Zararlı Uygulamalar Kamerayı Çalıştıramayacak

Zararlı uygulamaların kamerayı çalıştırma izinleri Android P ile iptal ediliyor.

iOS‘a kıyasla çok daha gelişmiş özelleştirme seçeneklerine sahip olan Android işletim sistemi, zaman zaman ortaya çıkan güvenlik açıklarıyla eleştiri oklarının hedefi olmaya devam ediyor. Ancak Android’in Pistachio Ice Cream (Fıstıklı Dondurma) kod adlı yeni sürümünde çok daha gelişmiş güvenlik önlemleri bulunacak. Zararlı ve art niyetli uygulama geliştiricilerinin kullanıcıya fark ettirmeden kameraya erişim sağlamasının önlenmesi, bunlardan yalnızca biri.

Andorid P İle Zararlı Uygulamalar Kamerayı Çalıştıramayacak 1

XDA’da yer alan habere göre Android P zararlı uygulamaların arkaplanda çalışıp ekran kilidi devrede dahi olsa kameradan görüntü alabilmelerini engelleyecek.

İlk kez Android Open Source Project (AOSP) isimli açık kaynak Android projesinin kaynak kodlarında görüntülenen bu özellik, Android 9.0 ile birlikte kullanıcıların hayatına girmeye hazırlanıyor. Buna göre Android her bir uygulama için özel kullanıcı ID’si tanımlıyor ve uygulama devrede değilken kameranın açıldığını otomatik algılayabiliyor. Verilen hata mesajının ardından uygulamaların kameraya erişimi engelleniyor.

Birçok zararlı uygulama kameraya erişebiliyordu

Çok değil, bu yılın Ocak ayında antivirüs uygulaması Kaspersky Lab‘ın fark ettiği yeni bir Android zararlı yazılımı birçok cihazı tehdit etmişti. Bugüne dek üretilen en gelişmiş ve azılı mobil zararlıları arasında gösterilen Skygofree isimli bu yazılımın ekran kilidi her açıldığında telefon sahibinin fotoğrafını ön kameradan çektiği ortaya çıkmıştı.

Her ne kadar Oreo ile birlikte kameraya erişim izni kullanıcı onayına tabi tutuluyor olsa da, çoğu kullanıcı bu izinleri farkında olmadan onaylayabiliyor.

Haberi Paylaş

Benzer İçerikler

0
0

    Yorum Yaz

    Email adresiniz yayınlanmayacak.

    Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz.