Yapay zeka destekleri ve eğitimi son yıllarda ön plana çıkan çalışmalar arasında yer alıyor. Birçok şirket yapay zeka modellerini eğitmek için kullanıcılardan elde edilen verileri kullanıyor. Geldiğimiz noktada Meta şirketi kullanıcı verilerini kullanarak kendi yapay zekasını üretmeye devam eden bir yapıyı benimsiyor. Ancak bu durum birçok ülkede sorun haline geliyor.
Meta, yapay zeka modelini eğitmek için Facebook ve Instagram‘daki herkese açık gönderileri kullanması nedeniyle Avustralya’daki kanun düzenleyicilerinin tepkisini çekiyor. Avustralya parlamentosunda bir komitenin karşısına çıkan Meta‘nın gizlilik politikası direktörü Melinda Claybaugh, teknoloji devinin 18 yaşından büyük kullanıcıların fotoğraflarını ve herkese açık gönderilerini rızalarını almadan kullandıklarını itiraf etti.
Meta Şirketi Birçok Sorunla Karşı Karşıya
Ortaya çıkan bu durum elbette birçok şirketin karşılaştığı sorunlar arasında yer alıyor. Bazı ülkelerde bu durum sert bir şekilde eleştirilirken özellikle Avustralya‘da şu anda büyük bir ses yükselmesi söz konusu.
Ülkede yapay zekanın benimsenmesini denetlemekle görevli panelin başkanlığını yürüten Avustralyalı Senatör Tony Sheldon, Facebook ve Instagram kullanan milyonlarca Avustralyalının fotoğraflarının, videolarının ya da yaşamlarının ve ailelerinin kayıtlarının bir yapay zeka modelini eğitmek için kullanılmasına izin vermediklerini aktardı.
Geldiğimiz noktada, AB düzenleyicileri, gizlilik endişelerini gerekçe göstererek Meta‘ya geniş dil modelini Avrupalı kullanıcı verileri üzerinde eğitmeyi durdurmasını istemişti. Bu durumda birçok şirket her ülkenin kanunlarına göre kendi politikalarını ayarlamak zorunda. İçinde bulunduğumuz süreçte, bahsi geçen durumlar oldukça fazla göz ardı ediliyor ve kullanıcıların verileri alınmaya devam ediliyor. Şimdi ise birçok koldan ses çıkmaya başlıyor.