Amerika Birleşik Devletleri geçtiğimiz gün Çin‘in yarı iletken sektörüne karşı son 3 yılda üçüncü büyük kısıtlama sürecini başlattı. Çip üreticisi olarak karşımıza çıkan Naura Technology Group da dahil olmak üzere 140 şirket ile olan ihracat tamamıyla kısıtlandı. Bu doğrultuda çip ekipmanları, yazılımlar ve çok daha fazlası etkilenecek ürünler ve donanımlar arasında bulunuyor. Bu da şirketlerin kar oranını ve dünyaya açılma hızını kısıtlayan detaylar arasında yer alıyor.
Bu doğrultuda üretilen ürünlere ve ekipman detaylarına bakacak olursak, öncelikle buraya sıkı denetimlerin geleceğini aktaralım. Bu durum Lam Research, KLA Corp ve Applied Materials gibi şirketlerin yanı sıra Hollandalı ekipman üreticisi ASM International gibi ABD dışındaki şirketleri de etkileyebilir. Yazılım tarafında ise Siemens gibi Mentor Graphics‘in sahibi olan şirketleri etkileyebilecek sınırlamaların olduğu da aşikar.
Çip Üretimine Kısıtlama Getiriliyor
Bu kısıtlamalar, gelişmiş makinelerin üretkenliğini artıran veya daha az gelişmiş makinelerin gelişmiş çipler üretmesini sağlayan belirli yazılımlar da dahil olmak üzere birçok bölümü etkileyen nitelikte. Öte yandan, sektör kaynakları yalnızca bellek üretimi konusunda Samsung Electronics‘in etkilenebileceğini öne sürüyor. Konuya hakim olan bir kişi, “Samsung, HBM çip satışlarının yaklaşık %20‘sini Çin‘den sağlıyor” ifadelerini kullanıyor.
ABD tarafından açıklanan detaylara göre, Ticaret Bakanlığı‘nın Kuruluş Listesi‘ndeki 140 yeni katılımcı arasında, fabrika olarak da bilinen yarı iletken üretim tesisleri ve yarı iletken araç şirketleri yer alıyor. Son olarak, Çinli özel sermaye şirketi Wise Road Capital, teknoloji şirketi Wingtech Technology Co ve JAC Capital de listeye eklenenler arasında bulunuyor.